De 10 voordelen van een WordPress website, toegelicht en vergeleken met andere CMS’en.

WordPress Development
artikel laptop zoomin

In een digitaal tijdperk waarin de online aanwezigheid van een merk of bedrijf cruciaal is, staat de keuze van een websiteplatform centraal. WordPress, oorspronkelijk gelanceerd in 2003 als een eenvoudig blogging-platform, heeft zich ontwikkeld tot het meest populaire contentmanagementsysteem (CMS) ter wereld. Maar wat maakt WordPress zo bijzonder? Waarom kiezen miljoenen bedrijven, variërend van kleine startups tot grote multinationals, voor WordPress als het online platform voor hun website? Dit artikel gaat dieper in op de veelzijdige wereld van WordPress en belicht de talrijke voordelen die het biedt aan gebruikers die een effectieve, flexibele en gebruiksvriendelijke website willen creëren.

In dit artikel duiken we dieper in de wereld van marketing automation en onderzoeken we de vele voordelen van het werken met een krachtige automation tool als Active Campaign.

De WordPress geschiedenis in het kort…

Gelanceerd in 2003 door Matt Mullenweg en Mike Little als een eenvoudig blogging-platform, heeft WordPress een indrukwekkende transformatie ondergaan. Wat begon als een bescheiden tool om digitale verhalen te delen, is uitgegroeid tot het meest gebruikte contentmanagementsysteem (CMS) ter wereld, waarmee ongeveer 40% van alle websites is gebouwd. De open-source aard van WordPress heeft een community van ontwikkelaars en designers mogelijk gemaakt die regelmatig bijdragen aan de evolutie van het CMS, waardoor het platform zich blijft aanpassen aan de veranderende behoeften van het internet. Door de jaren heen heeft WordPress niet alleen een reeks van verbeteringen en uitbreidingen geïntroduceerd, maar ook revolutionaire thema’s en plug-ins die gebruikers helpen hun online aanwezigheid te optimaliseren.

De 10 grootste voordelen van WordPress CMS

In de steeds veranderende wereld van webontwikkeling heeft één platform zich consequent onderscheiden van de rest: WordPress. De vraag is: waarom? Terwijl er talloze CMS-opties beschikbaar zijn, blijft WordPress aan de top staan. Nu is het tijd om dieper in te duiken in de tien grootste voordelen van WordPress.

Het bepalen van de “grootste” voordelen van WordPress kan subjectief zijn en is afhankelijk van de specifieke behoeften van een gebruiker. Echter, één van de meest algemeen erkende voordelen van WordPress is de flexibiliteit die het biedt.

1. WordPress is enorm flexibeler minder tijdrovende taken

WordPress is zeer veelzijdig en kan gebruikt worden voor een breed scala aan websites, van eenvoudige blogs tot complexe e-commerce platforms en bedrijfswebsites. Deze flexibiliteit komt voort uit het open-source karakter van WordPress. Duizenden ontwikkelaars over de hele wereld dragen bij aan de kern code van WordPress en creëren daarnaast een breed scala aan plugins en thema’s. Dit betekent dat gebruikers toegang hebben tot een enorme hoeveelheid aan tools en ontwerpen waarmee ze hun website kunnen aanpassen aan hun eigen unieke behoeften en voorkeuren. Of je nu een online portfolio wilt bouwen, een non-profitorganisatie wilt ondersteunen, of een volwaardige online winkel wilt opzetten, WordPress biedt de tools en middelen om dat mogelijk te maken.

Toch is het belangrijk op te merken dat wat voor de ene persoon of organisatie het “grootste” voordeel kan zijn, misschien niet hetzelfde is voor iemand anders. Andere vaak genoemde voordelen van WordPress zijn gebruiksgemak, schaalbaarheid, een sterke gemeenschap, en goede SEO-mogelijkheden.

2. WordPress is gemakkelijk in gebruik

WordPress onderscheidt zich door zijn uitzonderlijk gebruiksvriendelijke interface, het zogenaamde dashboard. De meeste taken, van het publiceren van een bericht tot het bijwerken van een thema, zijn slechts enkele muisklikken verwijderd. Het intuïtieve ontwerp betekent dat zelfs absolute beginners binnen enkele uren vertrouwd kunnen raken met de basisfuncties. Bovendien biedt de WYSIWYG-editor (What You See Is What You Get) een real-time voorbeeld van hoe content eruit zal zien, het lijkt een beetje op de Microsoft Word interfase, waardoor het bewerken voor gebruikers eenvoudig en overzichtelijk wordt.

Omdat WordPress zo bekend is, wordt er ook enorm veel over geschreven en ook dit werkt positief voor het gebruiksgemak. Voor elke vraag die je hebt over WordPress heb je binnen enkele minuten een oplossing als je even zoekt op Google of een andere zoekmachine.

Hoe zit dit dan bij andere CMS’en?

Andere CMS-systemen, zoals Drupal, vereisen vaak een technischer inzicht, vooral wanneer je maatwerk aan je site wilt toevoegen. Joomla, hoewel flexibel, kan een ingewikkelder administratiepaneel hebben dat niet zo intuïtief is voor beginners. WordPress daarentegen is toegankelijk voor zowel nieuwkomers als gevorderde gebruikers.

3. WordPress groeit met je bedrijf mee

WordPress biedt een flexibele basis die met je mee kan groeien. Of je nu een blog wilt omzetten naar een groot nieuwsportaal, of een lokale winkel wilt uitbreiden naar een e-commerce webshop, WordPress heeft de tools en plugins om deze schaalvergroting te ondersteunen. De modulaire opbouw, met thema’s en plugins, zorgt ervoor dat extra functies naadloos kunnen worden geïntegreerd.

Hoe zit dit dan bij andere CMS’en?

Platforms zoals Wix of Weebly, hoewel ze gebruikersgemak bieden voor beginners, kunnen beperkt zijn in termen van functies en schaalbaarheid, vooral als je geavanceerde functionaliteit of maatwerk nodig hebt. Omdat deze CMS’en niet “open-source” zijn, bestaat er ook in minder mate een community die nieuwe functies en thema’s ontwikkelt voor het CMS. Hierdoor zijn de mogelijkheden altijd beperkter dan met WordPress.

 

4. WordPress heeft een sterkte community

De wereldwijde WordPress-gemeenschap bestaat uit miljoenen enthousiaste gebruikers, ontwikkelaars en designers. Deze gemeenschap organiseert regelmatig WordCamps, biedt talloze tutorials online, en onderhoudt ondersteuningsforums waar vragen snel worden beantwoord. Dankzij de open-source aard van WordPress profiteert het platform van constante updates, beveiligingspatches en nieuwe functies bijgedragen door de WordPress gemeenschap.

Hoe zit dit dan bij andere CMS’en?

Terwijl andere CMS’en, zoals TYPO3 of Concrete5, ook gemeenschappen hebben, hebben ze niet de overweldigende gebruikersbasis en actieve betrokkenheid die WordPress geniet. Dit betekent dat de resources en support voor WordPress vaak uitgebreider en gemakkelijker toegankelijk zijn.

5. WordPress is goed voor de vindbaarheid van je website

Een goed geoptimaliseerde website is essentieel om de zichtbaarheid in zoekmachines te vergroten. WordPress biedt standaard al diverse SEO-vriendelijke functies, zoals schone URL-structuren, de mogelijkheid om metatags toe te voegen en een snelle laadtijd. Plugins zoals Yoast SEO en All in One SEO Pack bieden gebruikers geavanceerde tools voor on-page SEO, sitemaps, breadcrumbs en nog veel meer.

Hoe zit dit dan bij andere CMS’en?

Sommige CMS’en, zoals Squarespace, bieden ook ingebouwde SEO-tools, maar de flexibiliteit en diepgang van plugins en maatwerkopties in WordPress is vaak superieur. Systemen zoals Drupal vereisen een dieper technisch inzicht om dezelfde mate van SEO-optimalisatie te bereiken.

6. WordPress is ”gratis”

WordPress staat als openbare software toe dat iedereen het kan downloaden en installeren zonder kosten. Hoewel er premium thema’s en plug-ns zijn die wat kunnen kosten, zijn er duizenden kwalitatieve gratis opties beschikbaar. Bovendien zijn hostingkosten voor kleine WordPress websites vaak concurrerend, en er zijn specifieke hostingplannen geoptimaliseerd voor WordPress, wat betekent dat je goede prestaties krijgt zonder een fortuin uit te geven. Zo biedt WP Masters bijvoorbeeld speed geoptimaliseerde VPS (virtual private server) hosting aan voor alleen WordPress websites.

Wil je net wat meer en wat uniekers dan een standaard WordPress thema of design, dan is maatwerk vaak een goede optie. Maatwerk vraagt om specialisten en specialisten kosten geld, maar omdat de website vervolgens op basis van het WordPress CMS gebouwd wordt zal het vaak minder kosten dan een maatwerk website in een ander CMS (of CMS-loos). Uiteraard hangt de prijs af van de wensen die je hebt. Mocht je het interessant vinden om eens te sparren wat een maatwerk website voor jullie merk of bedrijf kan betekenen, plan dan eens een afspraak met een van onze specialisten in en wij bespreken graag alle opties met je.

Hoe zit dit dan bij andere CMS’en?

Platforms zoals Squarespace, Wix of Shopify hebben terugkerende maandelijkse of jaarlijkse kosten. Deze kunnen snel oplopen, vooral als je geavanceerdere e-commercefuncties of andere uitbreidingen nodig hebt.

7. WordPress is lekker snel en gemakkelijk aanpasbaar

WordPress staat bekend om zijn ongelooflijke flexibiliteit. Dit komt niet alleen door de open-source aard, maar ook door de uitgebreide API’s en hooks die het platform biedt. Hierdoor kunnen ontwikkelaars en designers maatwerk creëren zonder de kerncode van WordPress te wijzigen. Het resultaat is een website die uniek is in zowel ontwerp als functionaliteit, afgestemd op specifieke bedrijfsbehoeften. Elke WordPress website kan dus een uniek design hebben en het hangt alleen maar af van je eigen skills of de skills van je webdesigner hoe ver je hiermee gaat.

Hoe zit dit dan bij andere CMS’en?

Drag-and-drop platforms zoals Wix bieden weliswaar personalisatie, maar de diepgang van aanpassing in WordPress, dankzij  child thema’s, aangepaste plugins en meer, overtreft vaak die van gesloten systemen.

8. Standaard is WordPress responsive opgezet (goed zichtbaar op mobiele apparaten)

Met de opkomst van mobiel internetverkeer is het van cruciaal belang dat websites op mobiele apparaten net zo goed presteren als op laptops of desktops. WordPress thema’s zijn vaak ontworpen met mobiele responsiviteit in het achterhoofd. Dit betekent dat de website zich automatisch aanpast aan verschillende schermformaten, van smartphones tot tablets en desktops. Hierdoor hoef je je hier als gebruiker minder druk om te maken, alhoewel het bij maat oplossingen altijd slim is om ook apart extra aandacht aan de mobiele versie te geven en hierop de content aan te passen.

Hoe zit dit dan bij andere CMS’en?

Sommige CMS’en kunnen standaardthema’s hebben die niet volledig geoptimaliseerd zijn voor mobiel. Met WordPress heb je toegang tot tal van thema’s die specifiek zijn ontworpen voor een goede mobiele ervaring.

9. Er verschijnen regelmatig updates voor WordPress

In de snel veranderende wereld van het internet is het belangrijk dat software regelmatig wordt bijgewerkt. WordPress ontvangt regelmatig updates, niet alleen voor het kernsysteem maar ook voor thema’s en plugins. Dit betekent dat beveiligingsrisico’s worden geminimaliseerd en nieuwe functies regelmatig worden geïntroduceerd.

Mocht je hulp nodig hebben met het onderhoud en beheer van je WordPress website, dan staan onze WordPress experts graag voor je klaar. Wij bieden hier diverse onderhoudspakketten voor aan en adviseren je graag welk pakket het beste past voor jullie situatie. Neem contact op voor meer informatie en we maken graag een afspraak met je om alles door te nemen.

Hoe zit dit dan bij andere CMS’en?

Hoewel andere systemen zoals Joomla en Drupal ook updates ontvangen, is de consistentie en breedte van de WordPress gemeenschap vaak in staat om sneller te reageren op nieuwe web trends of beveiligingsproblemen.

Met de opkomst van mobiel internetverkeer is het van cruciaal belang dat websites op mobiele apparaten net zo goed presteren als op laptops of desktops. WordPress thema’s zijn vaak ontworpen met mobiele responsiviteit in het achterhoofd. Dit betekent dat de website zich automatisch aanpast aan verschillende schermformaten, van smartphones tot tablets en desktops. Hierdoor hoef je je hier als gebruiker minder druk om te maken, alhoewel het bij maat oplossingen altijd slim is om ook apart extra aandacht aan de mobiele versie te geven en hierop de content aan te passen.

10. WordPress ondersteunt alle media types

Een effectieve website van tegenwoordig bevat meer dan alleen tekst. Video’s, afbeeldingen en audioclips kunnen een website tot leven brengen. WordPress heeft ingebouwde ondersteuning voor het gemakkelijk toevoegen van deze elementen, en met zaken als de ingebouwde media-bibliotheek, is het beheren en organiseren van je media eenvoudiger dan ooit.

Hoe zit dit dan bij andere CMS’en?

Terwijl de meeste moderne CMS’en multimedia ondersteunen, maakt WordPress het uitzonderlijk eenvoudig om media te uploaden, in te sluiten en aan te passen. In tegenstelling tot enkele andere CMS’en, waarbij je mogelijk afhankelijk bent van externe plugins of ingewikkelder processen om media effectief te beheren. 

Conclusie: Moet ik kiezen voor WordPress als CMS?

Hoewel WordPress duidelijke voordelen biedt, is het belangrijk om op te merken dat de beste CMS-keuze altijd afhankelijk is van de specifieke behoeften en voorkeuren van een individu of organisatie. Elk CMS heeft zijn eigen sterke punten en is ontworpen met bepaalde gebruikers en toepassingen in gedachten.

Onze WordPress Masters adviseren je graag vrijblijvend bij het maken van een keuze voor een CMS voor jouw nieuwe website. Uiteraard hebben wij hierin een voorkeur voor WordPress, maar mocht het in jullie geval beter zijn om een ander CMS te gebruiken dan zullen wij dit zeker ook adviseren, wij hebben er niets aan om je een WordPress website te adviseren als we nu al weten dat dit later voor problemen gaat zorgen.

Naast advies helpen wij WordPress gebruikers ook graag verder met het verder ontwikkelen en ontwerpen van hun website. Wij bouwen op maat hele unieke websites met WordPress. Neem eens een kijkje in ons portfolio of stuur ons een berichtje met je wensen en we spreken wat af.

Meer weten over WordPress Development? Neem contact op met: