De beste WordPress thema’s

De beste <span>WordPress thema’s</span>

Een WordPress thema is essentieel voor het creëren van een aantrekkelijke en functionele website in combinatie met WordPress. Er zijn op dit moment duizenden beschikbare WordPress thema’s, dus voor elk type website is er wel iets te vinden. In dit artikel kom je erachter wat een WordPress thema nu precies is, de voordelen ervan, hoe je een thema kiest, maar ook de mogelijke risico’s van het gebruik van thema’s.

Wil jij ook zo'n vette website?

Laten we dan eens kijken wat wij voor jou kunnen betekenen tijdens een eerste kennismaking!

Wat is een WordPress thema

Een WordPress thema is een verzameling van verschillende bestanden die de vormgeving en functionaliteiten van een WordPress website bepalen. Je kunt een WordPress thema zien als de huid van je website, die de manier waarop inhoud wordt gepresenteerd en de manier waarop bezoekers ermee kunnen omgaan bepaalt. Het thema bepaalt de lay-out, het ontwerp en de stijl van de website, lettertypen, achtergronden enzovoort.

WordPress is niet voor niets één van de meest populaire contentmanagementsystemen (CMS) ter wereld en biedt duizenden thema’s om uit te kiezen. Elk thema kan worden aangepast aan de specifieke behoeften en vereisten van een website. Er zijn thema’s beschikbaar voor allerlei doeleinden, zoals blogs, zakelijke websites, e-commerce en portfolio’s.

De populairste WordPress thema’s

Enkele van de populairste WordPress-thema’s zijn onder meer “Astra”, “OceanWP”, “Divi”, “Avada” en “Hello Elementor”. Deze thema’s zijn populair vanwege hun veelzijdigheid, aanpasbaarheid en gebruiksvriendelijkheid. Ze bieden een scala aan ontwerpmogelijkheden, zoals kleurenschema’s, lettertypen, indelingen en sjablonen, waardoor gebruikers hun website gemakkelijk kunnen personaliseren en aanpassen aan hun individuele behoeften.

De voordelen van een WordPress thema

Het gebruik van een WordPress thema heeft veel voordelen waaronder:

  • Flexibel door het gebruik van thema’s, je kunt snel en gemakkelijk het uiterlijk en functionaliteit van een website veranderen zonder enige kennis van programmeren.
  • Veel thema’s zijn responsief waardoor een website automatisch aangepast zal worden aan verschillenden schermformaten. Denk aan
  • Je kunt nog vele functionaliteiten toevoegen aan je website. Denk hierbij aan plug-ins waarmee je extra functies en mogelijkheden kunt toevoegen zoals contactformulieren, zoekmachineoptimalisatie en e-commercetools.
  • Eindeloze ontwerpmogelijkheden doordat je kunt kiezen uit een selectie van demo-ontwerpen en sjablonen die als startpunt kunnen worden gebruikt. Vervolgens kun je zelf je eigen inhoud toevoegen om het je eigen stijl te geven.

Installatie van een WordPress thema

Het installeren van een WordPress thema is een belangrijke stap bij het bouwen van een WordPress website. Zoals al eerder benoemd is een WordPress thema essentieel voor het bepalen van het ontwerp en de functionaliteiten van een website.

Er zijn verschillende manieren om een WordPress thema te installeren. De eerste en meest gebruikelijke optie is een thema downloaden van de WordPress Theme Directory. Dit doe je door in te loggen op je WordPress dashboard en naar “Weergave” te gaan, gevolgd door “Thema’s”. Hier kun je bladeren door beschikbare thema’s en er een selecteren die past bij de stijl en het doel achter je website. Klik vervolgens op “Installeren” en daarna op “Activeren” om het thema direct toe te passen op je website!

Een andere manier om een thema te installeren is door het uploaden van een gedownload thema. Hiervoor navigeer je ook naar “Weergave” en “Thema’s” in je WordPress dashboard. Klik vervolgens op de knop “Nieuw thema toevoegen” en “Thema uploaden”. Selecteer vervolgens het zip-bestand van het thema dat je wilt installeren en klik op de knop “Nu installeren”. Na het uploaden en installeren kun je het thema activeren zoals hierboven beschreven.

Zijn er risico’s verbonden aan een WordPress thema?

Hoewel er veel voordelen zitten aan het gebruik van een WordPress-thema, zijn er ook een aantal dingen waar je aan moet denken voordat je een WordPress thema gaat gebruiken op je website:

  • Sommige thema’s kunnen bijvoorbeeld te veel functies bevatten, dit kan ervoor zorgen dat de prestaties van je website achteruitgaan. Het is daarom belangrijk om een thema te kiezen dat past bij de vereisten van je website en niet te zwaar belast.
  • Daarnaast is het ook belangrijk om een betrouwbare en gerenommeerde bron te kiezen voor het downloaden van WordPress-thema’s. Het gebruik van illegale of zelfs onveilige thema’s kan leiden tot beveiligingsrisico’s en mogelijk een slecht presterende website.

Al met al bieden WordPress-thema’s een breed scala aan voordelen voor website-eigenaren, ongeacht hun technische achtergrond!

Wil jij ook zo'n vette website?

Laten we dan eens kijken wat wij voor jou kunnen betekenen tijdens een eerste kennismaking!

Tom & Isabelle Masters of Development